Digitaal platform helpt Over Rood

Over Rood Team DT

In 2013 richtte succesvol ondernemer Peter van Bergen samen met Gijs van Arken en Bert Rorije Over Rood op, een stichting voor ondernemers die in grote financiële problemen zitten of daarin verzeild dreigen te raken. Tijdens een bijeenkomst van het New Financial Forum sloeg een aantal branchegenoten de handen ineen en stelden een digitaal platform beschikbaar om het werk van de stichting te vergemakkelijken.

Het belang van het werk van de stichting Over Rood kan niet genoeg worden benadrukt. Het aantal zzp-ers en kleine ondernemers dat in zwaar weer terecht komt, neemt eerder toe dan af. En, zo betoogt oprichter Peter van Bergen, het kan ons allemaal overkomen. “Ik heb zelf bij verschillende ondernemingen in mijn omgeving gezien hoe snel ze in een diepe put kunnen vallen en daar niet meer uitkomen. Een scheiding, een leverancier die failliet gaat of een paar fouten in je boekhouding kunnen je zo tien jaar van je leven kosten. Over Rood wil deze mensen helpen. Mijn droom is dat de stichting Over Rood op termijn overbodig wordt.”

Van Bergen richtte veel bedrijven op, onder meer MKB Brandstof. Na dit succesvolle avontuur raakte hij via vrijwilligerswerk in contact met ondernemers in nood. Op de site van Over Rood vertelt hij: “Wat ik aantrof, heeft me diep geraakt. Een bange, schichtige en ontredderde man. Iemand die al lang niet meer buiten was geweest. Zichzelf had opgesloten in z’n huis. De gordijnen gesloten hield. En zeven jaar ongeopende post had verzameld. Maar hij was niet het enige schrijnende geval waar ik mee te maken kreeg. Er zijn zoveel mensen die hun nek uitsteken. Dat hoort bij ondernemen. Maar als ze één keer een misstap maken, kan het voorbij zijn.”

Van Bergen besefte dat zijn financiële kennis lang niet voldoende was om deze mensen te helpen. Hij ontdekte dat mensen met schulden ook vaak sociale en psychische problemen hebben. “Daarom begreep ik niet waarom de meeste schuldhulpverleners de schuldenaren alle zorg uit handen nemen. Zo verlies je de controle en leer je niet van je fouten. Kan het de volgende keer weer gebeuren.”

Volgens Van Bergen kunnen zzp’ers met financiële problemen elkaar helpen. “De wijsheid van de groep kun je gebruiken om elkaars problemen op te lossen. Wij moesten een organisatie opzetten die dit faciliteert. Die zorgt voor het proces, draaiboeken, programma’s, coaches en locaties. Zo ontstond de franchiseorganisatie die de naam Over Rood zou krijgen.”

Er was nog één hindernis te nemen. “Bijna iedereen vindt het vervelend z’n administratie bij te houden. Terwijl dat juist cruciaal is om inzicht te hebben in je financiële situatie en om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Bovendien kijkt elk boekhoudprogramma achteruit. Geen enkel programma kijkt vooruit, kan

Het verhaal van lisa

Ik ben goed in mijn vak, al zeg ik het zelf. Dacht dat ik ook een goede ondernemer was. Had tenslotte in korte tijd een flink bedrijf uit de grond gestampt.

Haalde grote opdrachten binnen van gerenommeerde bedrijven en instellingen. Mijn klanten waren tevreden. Betaalden op tijd. Alles liep op rolletjes. Ik werkte dag en nacht. Had dus geen tijd voor de financiën. Maar dat hoefde ook niet, want die had ik keurig uitbesteed. Eerst aan mijn man, en nadat we uit elkaar waren gegaan, aan die aardige adviseur, die ons ook zo prettig had geadviseerd bij de scheiding. Die man had echt verstand van geld. Vond het leuk met cijfertjes bezig te zijn. Ik had er geen omkijken naar. We werden partners. En zouden dat jaren blijven.

Tot de zaak klapte. Ik erachter kwam dat ik geen eigenaar meer was van mijn eigen bedrijf. Alleen nog maar schulden bleek te bezitten. Fikse schulden. Ik ben hard bezig die periode van negatieve energie achter me te laten. De tijd van verloren rechtszaken, vechten tegen de bierkaai en overal nul op het rekest. Mijn voormalige partner was slim te werk gegaan. Dat moet ik hem nageven.

Bij Over Rood ben ik nu drukdoende orde in de chaos te brengen. Mijn financiële situatie inzichtelijk te krijgen. Ben met m’n schuldeisers in gesprek gegaan. Gelukkig sta je er bij Over Rood niet alleen voor. Ik heb een groepje ondernemers dat achter me staat. Mensen die net als ik in financiële problemen zijn gekomen. Iedereen heeft een ander verhaal, maar al die verhalen eindigen op dezelfde manier.

Dat schept een band. De groep wordt begeleid door een coach. Een ervaringsdeskundige. Een ondernemer die weet hoe het voelt om in de schulden te zitten, maar ook hoe je eruit kunt komen.

In het groepje zijn we onder elkaar. Spiegelen we elkaar. Helpen we elkaar. Ons groepje is divers. Iedereen is anders. Heeft andere talenten, kennis en kunde. Met elkaar weet je veel en kun je veel. Samen kom je tot slimme en onverwachte oplossingen. Door deze aanpak los je niet alleen elkaars problemen op maar krijg je ook je zelfvertrouwen terug. Ontdek je weer waar je goed in was. Kom je weer in je kracht. Ga je er weer tegenaan. Zover ben ik nog niet, maar dat is wel mijn voorland. En ik kijk er naar uit.

Nooit zal ik me meer afzijdig houden van de financiën. Heb mijn lesje geleerd. Ben mijn naïviteit voorgoed verloren. Hopelijk niet m’n vertrouwen in mensen. Het enthousiasme en de gedrevenheid die ik vroeger zo overvloedig had. Want dat zijn de dingen die in de kern bij me horen. Waardoor ik zo snel zo groot kon worden. En die ik straks weer hard nodig nog heb om opnieuw succes te hebben.’

De burn-out waarin ik door alle spanningen terecht kwam, ben ik inmiddels te boven. Ik kan en mag weer werken. Nu is het zaak in rustiger vaarwater te komen. Tot een goede schuldenregeling te komen. En daarna de draad van mijn leven weer op te pakken.

Waar we ook zochten, nergens vonden we een programma waarmee zzp’ers een financiële planning kunnen maken en tegelijk hun administratie kunnen bijhouden. Dus schreef ik het zelf. Een simpel en intuïtief programma waar iedereen mee kan werken. Over Rood was geboren.”

Over Rood ging van start in Utrecht en heeft nu vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Gouda, Haarlem en Zwolle. De vestigingen worden gerund door vrijwilligers, bijna allemaal ondernemers die het klappen van de zweep goed kennen. De behoefte aan het werk van de stichting neemt nog altijd toe. Daarom zijn bij de stichting accountants, fiscalisten en juristen welkom die zich willen inzetten om maatschappelijke en sociale problemen op te lossen.

“Een misstap kan zomaar tien jaar van iemands leven kosten”

Het verhaal van Lisa komt in vele varianten voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er 1,1 miljoen eenmansbedrijven in Nederland zijn waarvan er ruim 365.000 ernstige financiële problemen hebben. De directe maatschappelijke schadelast door bedrijfsbeëindigingen is berekend op 1,5 miljard euro. In feite verliest dus iedereen.

Peter van Bergen: “Het kan ons allemaal overkomen”

Digitaal platform

Doordat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de dienstverlening van Over Rood, neemt de behoefte bij de vrijwilligers aan snelle informatie-uitwisselingen en het delen van kennis toe. Tijdens een brainstormsessie van de stichting New Financial Forum spraken branchegenoten met elkaar hoe de krachten gebundeld konden worden om nadere invulling te geven aan de maatschappelijke rol van de sector en dan met name ten behoeve van de zwakkeren in de samenleving. Er werd contact gelegd met Over Rood . Vanuit het New Financial Forum werd een gratis platform aangeboden, ontwikkeld door C-Profile. Het platform bestaat onder meer uit een module chat-advies en een databank met kennis aan de hand van live-events (scheiding, faillissement, etc). Over Rood beschikte nog niet over een dergelijk platform. Bovendien is er behoefte aan specifieke kennis (juridisch, fiscaal, pensioen, inkomen). De chatfunctie kan worden ingezet door de vrijwilligers van Over Rood onderling. Bovendien kunnen medewerkers van Over Rood en deelnemers direct contact opnemen met deskundigen. In de pilotfase zijn vrijwilligers van ASR, Zwitserleven en BDO bereid om mee te werken en vragen van mensen in nood te beantwoorden. C-Profile biedt het platform gratis aan onder de vlag van het New Financial Forum. De pilotfase staat open voor financiële dienstverleners.

Dit verhaal is een bewerking van een artikel in de lenteeditie 2019 van het New Financial Magazine.

Reactie toevoegen

 
Meer over
"AI game changer bij financiële functies"

"AI game changer bij financiële functies"

Meer dan de helft (52 procent) van de AI-pioniers in finance is van mening dat AI een game changer zal zijn voor de financiële functie, vergeleken met 39 procent...

VVP-special Digitale Innovatie: ACT NOW!

VVP-special Digitale Innovatie: ACT NOW!

Door automatisering mag van de financieel adviseur meer worden verwacht dan in het verleden. Digitale innovatie mag echter ook geen doel op zichzelf zijn, het moet...

Over Rood: experts financiële sector meer dan welkom

Over Rood: experts financiële sector meer dan welkom

“Veel ondernemers zitten diep in de schulden, maar weten niet hoe ze dat moeten oplossen. Zeker nu met de coronacrisis. En soms doen ze dan domme dingen. Onnodig....

Kees Klomp: de waarde van verweven leven

Kees Klomp: de waarde van verweven leven

"Voor de moderne, westerse mens is de natuur letterlijk en figuurlijk ver weg geraakt. We leven niet langer (massaal) in de natuur, en dus leeft de natuur ook niet...

Peter Wohlleben in New Financial Magazine: vertel een ander verhaal

Peter Wohlleben in New Financial Magazine: vertel een ander verhaal

“De uitdagingen waar de mensheid voor staat, zijn immens. Ik ben echter optimistisch dat we er op tijd in slagen een ommekeer in ons denken en doen te bewerkstelligen...

Blockchain, was dat niet mislukt?

Blockchain, was dat niet mislukt?

(Justin Schlee, ANVA, in rubriek Digitaal in VVP 5-2021) Een complexe computertechniek die zelfs het jeugdjournaal haalde, Alexander Llöpping die een glazig...

Brondata Service wordt bekender gemaakt bij adviseurs

Brondata Service wordt bekender gemaakt bij adviseurs

De bekendheid van de Brondata Service bij financieel adviseurs kan beter. Daarom slaan Aegon, Argenta, ING, Lot Hypotheken en Ockto de handen in één...

Webcam advies doen we niet

Webcam advies doen we niet

(Door Dennis Friskes, Emerald Financiële Diensten) Let erop dat het persoonlijke contact met de klant niet verloren gaat in de zoektocht naar digitalisering...

Kleinere bedrijven minder gedigitaliseerd

Kleinere bedrijven minder gedigitaliseerd

Eén op de drie (32 procent) Nederlandse bedrijven zegt de bedrijfsvoering in hoge mate of bijna volledig gedigitaliseerd te hebben. Daarentegen geeft 36 procent...

Digitale transformatie vraagt om frisse blik

Digitale transformatie vraagt om frisse blik

Marco Gregoor laat op zijn smartphone een berichtje zien dat hij ontving van de fabrikant van zijn auto: de accuspanning is laag. “Dat is de digitale transformatie...