Doorbreek met elkaar de paradox van innovatie

Innovatie foto 1

(Uit VVP 6-2023) In oktober 2022 spreken Harold Mahadew (Verbond van Verzekeraars), Justin Schlee (ANVA) en Otto Lagemaat (Doccle) elkaar informeel over de paradox van innovatie in de financiële sector: veel gesprekken, weinig tastbare actie. Toch willen heel veel experts in actie komen. Terwijl technologische vooruitgang zich in rap tempo ontwikkelt, worden we tegelijkertijd ingehaald door nieuwe regelgevingen zoals eIDAS 2.0 en privacywetten die it-kalenders nog meer overladen. Hoe maak je de juiste keuzes? Hoe zorg je met elkaar voor meer beweging?

Vanuit het geloof dat het anders moet en anders kan en dat je gezamenlijk ervaring kan opdoen en toch individuele keuzes voor je organisatie kunt houden, kwamen we op het idee om er een ‘Gewoon doen’-slinger aan te geven: de Open Innovatie Beweging. Simpelweg omdat we vinden dat de kracht van innoveren ook zit in kleine dingen. We zien dat er in de ecosystemen van (financiële) diensten snel resultaat bereikt kan worden door samen te werken en gezamenlijk te leren. Daarbij kan echte innovatie alleen worden bereikt door in de sector op andere manieren samen te werken en nieuwe vraagstukken op te pakken.

Door te doen en gezamenlijk te leren, ontstaan mogelijk nieuwe initiatieven die de markt verder zal brengen. Iedere partij kan zich aanmelden en zelf bepalen welke rol zij hierin wil nemen (gezamenlijk of individueel). Hierbij zijn we afgestapt van de traditionele aanpak en hebben gekozen voor een frisse benadering van innovatie, los van onze standaardprojecten. Door direct in actie te komen, ontwikkelen we dynamische prototypes, testen deze en gebruiken de opgedane kennis als leerplatform. Deze kunnen stap voor stap naar een definitieve status worden doorontwikkeld.

In november 2022 is op verschillende plaatsen een online uitnodiging verstuurd aan mogelijk geïnteresseerden. Hier reageerden twaalf organisaties uit verschillende branches op en op 27 januari van dit jaar vond de eerste informele bijeenkomst plaats in het Innovatielab van het Verbond van Verzekeraars. In de tussentijd zijn er zes bijeenkomsten georganiseerd, zijn er vier use-cases vastgesteld en draaien nu twee branche-overstijgende testen. Ook is er een werkgroep opgericht rond het standaardiseren en communiceren van life-events en signalen.

‘Het wordt weer tijd voor één brievenbus’

Op dit moment nemen meer dan twintig professionals uit verschillende organisaties en branches deel. Ze leveren vanuit verschillende sectoren een zeer waardevolle bijdrage met hun kennis en inzet!

Werkgroepen

De oorspronkelijke ambitie begint steeds meer vorm te krijgen in de verschillende werkgroepen. De use-cases en thema’s die ermee samenhangen, zijn aansprekend. Hierdoor lijkt er een andere beweging te ontstaan dan bij veel andere initiatieven het geval is. Ook ontstaan er contacten en samenwerkingen tussen de deelnemende organisaties onderling, omdat blijkt dat ze elkaar wederzijds kunnen versterken. Dit ontstaat nu bijvoorbeeld tussen het notariaat en financieel advies en tussen overheid, pensioen uitvoering en persoonlijk financieel advies.

De reden dat deelnemers enthousiast zijn is dat de thema’s relevant zijn en deze vragen om een andere dan standaard benadering. Er worden praktische stappen gezet met het doel een werkende keten op te zetten. Daarnaast is de eindgebruiker het vertrekpunt voor de verandering en ontstaat er een win-win voor organisaties.

Kenmerken

Kenmerken voor de Open Innovatie Beweging zijn:

  • Eindklant eerst
  • Sector overstijgend
  • Non concurrentieel

Quotes deelnemers

Als consument zou ik graag het beheer hebben over mijn eigen data en documenten. Iedere verzekeraar en geldverstrekker vraagt vaak dezelfde data en stukken. Als serviceprovider is het handig om via één omgeving data en documenten op te vragen en te delen met de onderliggende adviseur en consument. Het maakt het delen simpeler en veiliger. Innovatie is key om tot een totaaloplossing te komen voor alle partijen in de keten van consument, adviseur, bemiddelaar tot aan aanbieder. – Marcel Bax, Co-owner Hyposimpel

Vroeger… hadden we een groene brievenbus van PTT-post. Lekker handig. Alle communicatie kwam op een plaats binnen. Dankzij digitalisering hebben wij heel veel brievenbussen gekregen. Het wordt tijd voor één brievenbus. – Alwien Geerts, Financial Planner Geerts Adviesgroep

Ondanks alle kansen en mogelijkheden die technologie heden ten dage biedt, zie je nog altijd dat mensen vast komen te zitten in het systeem wanneer hun situatie niet past in het procesontwerp of de regelimplementatie. Als je het zo zegt, klinkt dat eenvoudig om op te lossen: gewoon beter je best doen. Maar de klantreis door een keten is complex. Het is dan ook mijn overtuiging dat alleen samenwerking tussen ketenpartijen leidt tot een innovatief en op maat gesneden end-to-end ondersteuning van de klantreis. Open Innovatie biedt die kans. – René Frankena, Solution manager Blueriq

In complexe financiële zaken zie ik diverse oplossingen die een gedeelte van de vraag wel beantwoorden, maar vaker nog grote gedeelten onbeantwoord laten. De consument ziet vaak door de vele oplossingen die er zijn het bos niet meer. Ik zou graag zien dat de sector samenwerkt om een betere klantreis aan te bieden. – Frank Rommers, Business Development Manager TJIP Uitgangspunten zijn:

  • Denken en doen
  • Halen en brengen
  • Actief deelnemen
  • Fysieke en virtuele bijeenkomsten

Use cases en werkgroep

Aan het begin van de Open Innovatie beweging is bewust niet gestart met techniek maar met thema’s die de deelnemers belangrijk vinden en thema’s die al jarenlang in diverse sectoren spelen. De gekozen use-cases en onderwerpen binnen Open Innovatie zijn:

1. Documenten en data afleveren en opvragen bij de eindklant

Het uitwisselen van documenten en data tussen een organisatie en een persoonlijke datakluis van de eindklant. Hierdoor blijft de organisatie eenvoudiger top of mind en blijft CRM-data eenvoudig upto-date. Doel is dat dit leidt tot een hogere servicegraad en efficiënte bedrijfsprocessen.

2. Vereenvoudigen van het UBO-proces voor de ondernemer en onderneming

Het doel is om het UBO-proces te stroomlijnen door informatie uit te wisselen en deze te hergebruiken tussen verschillende organisaties. Dit resulteert in een vereenvoudigd proces met minder administratieve last voor zowel ondernemers als opvragende organisaties.

3. Persoonlijk Financieel Overzicht & hulp voor financieel zwakkeren

‘Iedereen is welkom om bij te dragen en mee te leren’

Persoonlijk financieel overzicht & hulp voor financieel zwakkeren met als eerste focus hulp voor alleenstaande moeders in eerste twee jaar na scheiding. Zelf doen wat je zelf kan, een expert wanneer nodig.

4. Woonreis Vereenvoudigen van de aankoop van een woning

Het proces voor de eindklant vereenvoudigen door de inzet van een persoonlijke datakluis. Informatie hergebruiken over de keten van makelaar, financieel advies, verzekeraar en notaris.

Standaardisering

Voor de toekomst wordt het cruciaal om life-events te standaardiseren om op deze manier belangrijkrijke informatie tussen de eindklant en ketenpartijen uit te wisselen. Hiertoe is de werkgroep Standaardiseren Signalen en life-events opgericht . Vanuit drie sectoren is een model ontwikkeld dat op dit moment wordt getoetst.

De individuele sporen beginnen steeds meer in beweging te komen en er begint samenhang te ontstaan tussen de use-cases en de life-events van de werkgroep.

Oproep

Iedereen is welkom om bij te dragen en mee te leren. Het doel is in beweging te komen, te inspireren en te enthousiasmeren door deel te nemen aan een Open Innovatie Beweging. In de eerste bijeenkomst worden usecases opgepakt en werkend gemaakt. Otto Lagemaat: “Als persoon zie ik een uitdaging in de versnipperde digitale communicatie in Nederland. Individuen moeten op te veel plaatsen zaken regelen en talloze wachtwoorden onthouden. Dit gebrek aan overzicht wil ik helpen veranderen. Mijn betrokkenheid in deze beweging biedt mij niet alleen persoonlijke groei, maar zal ook waardevolle inzichten voor mijn organisatie opleveren.”

Reactie toevoegen

 
Meer over
Verduurzaming: toch gebouwgebonden financiering

Verduurzaming: toch gebouwgebonden financiering

Het kabinet heeft het voornemen een wetsvoorstel uit te werken dat een robuuste juridische basis geeft voor gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsconcepten...

Digitale euro vereist maatschappelijk debat

Digitale euro vereist maatschappelijk debat

De mogelijke invoering van de digitale euro vraagt om een breed politiek en maatschappelijk debat. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Voor een...

Auto en verzekering geïntegreerd

Auto en verzekering geïntegreerd

“Voor de verzekering wordt alleen naar de risico’s van het object, de Lightyear, gekeken en niet naar de verzekeringnemer.” Aldus Interpolis en...

Een digitale toekomst kan niet zonder klantrelaties

Een digitale toekomst kan niet zonder klantrelaties

(Partner in kennis Centraal Beheer in katern Digitale Revolutie in VVP 4-2022) Centraal Beheer staat hoog aangeschreven als het om klantcontact gaat. ‘Even...

Geïnspireerd door James Webb

Geïnspireerd door James Webb

(Innovator Kees Haverkamp in katern Digitale Revolutie in VVP 4-2022) De ruimtevaart heeft mij van kinds af aan al bijzonder geboeid. Toen in december 2021 de...

Adviseurs maken hét verschil met digitalisering

Adviseurs maken hét verschil met digitalisering

(Partner in kennis ING in katern Digitale Revolutie in VVP 4-2022) Is er wel sprake van een digitale revolutie, zoals de titel van dit VVP-katern suggereert? Of...

Jongeren Innovatie Programma 2022 gestart

Jongeren Innovatie Programma 2022 gestart

Kennismaken met een grote groep gelijkgestemden en je vervolgens vastbijten in duurzaamheid en verzekeren. Deze eerste stappen in het innovatieproces zijn gezet...

Waar blijft realtime premiebepaling?

Waar blijft realtime premiebepaling?

(Uit katern Digitale Revolutie in VVP 4-2022) De digitale revolutie gaat niet per se gepaard met een verzekeringsrevolutie. En waar blijft de realtime premiebepaling? Vergeet...

Creativiteit gevraagd bij verzekering nieuwe risico's

Creativiteit gevraagd bij verzekering nieuwe risico's

Juist in het geval van de meest toekomstgerichte bedrijven hebben verzekeraars niet altijd een oplossing in huis, meer creativiteit en innovatie is daarom gevraagd....

Vernieuwen doe je samen

Vernieuwen doe je samen

(Uit VVP 4-2022) Marktpartijen hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid om te vernieuwen, maar samenwerking tussen de verschillende ketenpartners is cruciaal....