Zo maak je een bliksemstart

Support

(Uit VVP 3-2021) Actief aan de slag met je bestaande klanten. En hier succesvol mee zijn, in alle opzichten. Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig. Toch kan het echt! Er zijn inmiddels verschillende technische oplossingen in de markt. Wat je wel moet realiseren: het draait niet om een tool, het is een aanpak. In een serie van 3 artikelen schrijven Peter Wormskamp (Helder Beheerd) en Jan Verstegen (Eerstestap.nl) over het waarom van actief klantbeheer en de praktische invulling ervan. Deel 1 ging over het ‘waarom’, deel 2 richt zich op het opstarten van actief klantbeheer. Hoe kom je van denken naar daadwerkelijk doen?

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus, zo luidt een bekende uitspraak van Marc Lammers, voormalig coach van het Nederlands dames-hockeyteam. In 2008 behaalde hij met de dames goud op de Olympische Spelen in Peking. En wat geldt voor een succesvolle sportploeg geldt ook voor succesvol ondernemen. Misschien wel juist als het gaat om actief klantbeheer.

Plan with a kiss

Een financieel adviesbureau is op aarde om klanten te voorzien van een deskundig advies waardoor deze klanten hun doelen kunnen bereiken. En dat houdt niet op bij het eenmalig ‘regelen’ van de hypotheek. Het is dus zaak om in verloop van tijd meer dan eens contact te hebben met je klanten. Je werkt in feite met aan een financiële levensloop voor hen. Een ander woord hiervoor is actief klantbeheer. Maar hoe start je nu met actief klantbeheer?

Maak hiervoor een plan. Zorg dat het plan voldoen aan KISS: Keep It Simple Sweety! Dit voorkomt dat een plan een ‘afstudeeropdracht’ wordt met vele pagina’s tekst. Veel tekst leidt af van waar het om gaat en belandt vaak in een diepe lade. Zorg ervoor dat het op één pagina A4 kan. Schrijven is schrappen. Wees daarin streng voor jezelf.

Een advieskantoor dat succesvol is met actief klantbeheer geeft aan: “In het begin voelde het wat overdreven om een plan te schrijven. Toch hebben we het gedaan. Het maakte heel duidelijk wat we gingen doen. Dat was ook zo voor de doelstellingen.” Dat brengt ons op de inhoud van het plan.

Doel en doelgroep

Zonder doel dat je wilt bereiken, is een plan een papieren exercitie. Misschien is het wel duidelijk wat je als bedrijf wilt bereiken als het gaat om actief klantbeheer. En anders is het een goede zaak om met elkaar in gesprek te gaan om dit vast te stellen. Daag elkaar uit om hierin zo concreet mogelijk te worden.

“Wij hebben als doel bepaald om constant honderd premie-offertes uit te hebben staan”, aldus de leidinggevende van een schade-adviesbedrijf. “Dat houden we bij. We weten ook dat er gemiddeld een zestig procent conversie is van premie-offerte naar polis.” Super concreet. En ook meetbaar.

Dan de doelgroep. Financieel advies gaat over mensen. Welke klanten wil je als eerste benaderen? En met welke aanleiding? Segmenteren van het klantenbestand is het motto. Op basis van criteria die jíj belangrijk vindt, kun je klanten in groepen indelen. Een voorbeeld is het aantal afgenomen diensten en de opbrengst uit deze diensten. Dat werkt goed in een traditioneel schadekantoor. Deze informatie is over het algemeen goed uit de systemen te halen.

Jan Verstegen: ‘Het plan is het begin.’

Peter Wormskamp: ‘Successen moeten gevierd worden.’

Ook andere varianten zijn mogelijk. Je kan bijvoorbeeld een segmentering maken op leeftijdscategorieën. De zaken die spelen voor starters zijn van een andere orde dan van (bijna) gepensioneerden. Ga hierover vooral in gesprek met je team. Er is niet één indeling die zaligmakend is.

Rest nog de aanleidingen. Die zijn er genoeg. Als je een kwartiertje gaat zitten, heb je zo tien goede aanleidingen om contact op te nemen met je klant. Denk bij een hypotheek aan het bereiken van het einde van de rentevastperiode, het verlagen van de topopslag of het bespreken van de mogelijkheden voor verduurzamen.

Andere voorbeelden uit de schadehoek: vergelijking van de dekking bij auto’s (all-risk of WA) of het bespreken van de gevolgen van zonnepanelen voor de dekking van je opstalverzekering.

Acties en taakverdeling

Als Eerstestap en Helder Beheerd komen we meer dan eens situaties tegen waarbij er onduidelijkheid is over hoe het werk uitgevoerd dient te worden en door wie. Onduidelijke afspraken leiden tot misverstanden en conflicten.

Allereerst is het goed om binnen je bedrijf alle processen duidelijk vast te leggen. Dan weet iedereen wat er op welk moment door wie gedaan wordt. Laat het streven naar een totaaloverzicht aan processen echter vooral geen belemmering zijn om te starten met actief klantbeheer. Leg de taken vast die je voor je plan gaat uitvoeren. En bepaal wie dat doet. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de leidinggevende altijd de ‘trekker’ is van een actie. Dat kan heel goed ook een adviseur of een clientofficer zijn.

Een ervaring uit de praktijk: “Binnen ons plan hebben we bepaald dat de binnendienstmedewerker de selectie maakt en de uitnodigingen de deur uit doet. Als er vervolgens een adviesvraag uit voortkomt, kunnen we die in de agenda kwijt. Dat hebben we afgesproken en vastgelegd. We spreken elkaar daar ook op aan.”

Checken, bijsturen en successen vieren

Een kampioensteam wordt niet in één middag in elkaar gezet. Het plan is het begin. Uitvoeren, checken, bijsturen en vervolgens wederom uitvoeren. Eén ding is zeker, deze aanpak levert succes op. In euro’s, en vooral ook in klanttevredenheid.

Er zijn daarbij talloze hulpmiddelen te bedenken waarmee je de uitvoering kunt vormgeven en steeds een beetje beter maakt. Maar daar gaan we het in het volgende artikel over hebben.

Belangrijk is vooral om de successen ook te vieren. De praktijk leert immers dat succes naar meer smaakt en dat succes ook succes maakt. Go for it!

Reactie toevoegen

 
Meer over
Actief Klantbeheer centraal in SEH College Tour

Actief Klantbeheer centraal in SEH College Tour

"Hoe bouw je een duurzame relatie op met je klanten? Hoe verhoog je de intensiteit en het niveau van klantcontacten en hoe creëer je tegelijkertijd een solide...

Financiering van kosten actief klantbeheer moeilijk

Financiering van kosten actief klantbeheer moeilijk

Adviseurs worstelen met de financiering van de kosten van actief klantbeheer, blijkt uit een klankbordgesprek van Lloyds Bank met adviseurs. Een verslag van het...

Nieuwe opleiding ‘Actief klantbeheer voor jouw adviespraktijk’

Nieuwe opleiding ‘Actief klantbeheer voor jouw adviespraktijk’

Dukers & Baelemans en Helder Beheerd hebben samen een opleiding voor advieskantoren ontwikkeld die "écht aan de slag willen met actief klantbeheer in...

Doe mee met onderzoek Actief Klantbeheer

Doe mee met onderzoek Actief Klantbeheer

Wilt u weten hoe u ervoor staat op het gebied van actief klantbeheer, ook ten opzichte van uw collega’s, en wilt u meer inzicht? Heeft u uw plan al klaar voor...

Adviesalerts! Business Support

Adviesalerts! Business Support

(Toon Berendsen in VVP 1, 2023) Het is altijd goed om als financieel adviseur naar nieuwe wegen te zoeken. Ook in dit katern Business Support weer een aantal Adviesalerts!. Verduurzaming,...

Doorlopende ondersteuning toch adviseren?

Doorlopende ondersteuning toch adviseren?

“Een mogelijke uitkomst is dat het adviseren van consumenten ten aanzien van een lopend financieel product ook daadwerkelijk weer onder de adviesregels...

Doe mee met onderzoek Actief Klantbeheer

Doe mee met onderzoek Actief Klantbeheer

Het is weer tijd voor het jaarlijkse onderzoek van de Stichting Actief Klantbeheer. Nu actueler dan ooit! Laat ook weten waar u tegenaan loopt en wat uw plannen...

Adviseurs vergeten bestaande relatie niet

Adviseurs vergeten bestaande relatie niet

Adviseurs laten weten behoorlijk veel tijd te besteden aan het actief beheren van hun bestaande klantenportefeuille. Dat blijkt uit een flitsenquête onder...

Van hypotheekadviseur naar woonadviseur

Van hypotheekadviseur naar woonadviseur

“De woonadviseur is in onze ogen de hypotheekadviseur van de toekomst.” Aldus Omniplan in zijn whitepaper ‘Toekomstbestendig wonen’. De woonadviseur...

Wettelijke verplichtingen die leads genereren

Wettelijke verplichtingen die leads genereren

(Jan Verstegen, Dialog Group, en Egbert Berkhof, NNEK, in vakkatern Vermogensbeheer in VVP 5) Proactief contact onderhouden met beleggende klanten is in de praktijk...