Van velzen wil grondig onderzoek naar achterblijven slagingspercentages

Dik van Velzen, consultant bij Nibe-SVV, roept op tot grondig onderzoek naar het achterblijven de slagingspercentages bij de Wft-module Vermogen (zie ook het bericht afgelopen week op VVP Online).

Van Velzen: "Het kan natuurlijk zijn dat al die kandidaten terecht zakken omdat er nog geen landelijke rekentoets was toen zij op school zaten, maar die verklaring bevredigt niet echt. Ook al niet omdat de samenstellers van de Grote Centrale Examenvragenbank van de minister waarschijnlijk in dezelfde periode op school hebben gezeten. Ook al vindt de minister dat er een ‘adequate regeling bestaat voor meldingen van mogelijke onvolkomenheden in de kwaliteit van de examenvragen’: ik wil toch graag pleiten voor een grondig onderzoek naar de oorzaak van deze trieste resultaten en voor een fatsoenlijke oplossing. De broodwinning van een flink aantal adviseurs is er mee gemoeid."

Klik HIER voor de hele column.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul Schoo - 5 februari 2015

Dus van de politiek niks te verwachten. Mijn bakens worden steeds verder verzet naar werkzaamheden buiten de WFT om. Lig aardig op koers. Schade Zakelijk al veiliggesteld. De rest heb je geen vergunningen voor nodig.om de klant te kunnen bedienen. Dmv volmacht kun je alles doen. Klant moet vanwege provisie verbod toch betalen voor de dienst. En ja er zijn er die eerst kopje ondergaan, maar die verantwoordelijkheid ligt in Den Haag en niet in mijn praktijk.

Kees Bruin - 4 februari 2015

De reactie van de heer Halbe Zijstra van de VVD in de Tweede Kamer: Hiermee bevestig ik u de ontvangst van onderstaande e-mail. Gezien de inhoud heb ik deze onder de aandacht gebracht van mijn fractiegenoot Aukje de Vries. Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest. Met vriendelijke groet, Halbe Zijlstra.

Peter Veldhuizen - 4 februari 2015

Dik kijkt verder dan zijn neus lang is en kan beter rekenen dan een minister. De duur van een initieel examen varieert van 1,5 tot 2,25 uur. Zeg gemiddeld 2 uur. PE-Plusexamens duren één uur. Dat betekent dat er tot het eind van het jaar (687.600 x 2 uur + 190.000 x 1 uur =) 1.565.200 uur examenplaats nodig is. Dat vereist dat ongeveer 800 stoelen bij examenlocaties tussen nu en eind 2015 continu (meer dan 8 uur per dag) bezet zijn. Ik betwijfel of er zoveel (goedgekeurde) examenstoelen alleen voor de Wft-examens beschikbaar zijn. Tenslotte worden die examenlocaties ook voor andere examens gebruikt. Daarnaast weet ik heel zeker dat die bezettingsgraad nu nog lang geen 100% is. Ik voorspel dat het tot begin september redelijk goed gaat. Daarna komen steeds meer mensen er achter dat zij hun examen niet meer op korte termijn kunnen plannen en zeker niet in een gewenste plaats. Rond november loopt het echt spaak. Degenen die dan nog een examen willen boeken, ontdekken dan dat er in 2015 geen toetslocatie meer vrij is. En, oh ja, in 2016 kunt u geen PE-Plusexamens meer afleggen. U moet niet zeggen dat ik u niet gewaarschuwd heb. Dik van Velzen Zou een Jeroen al een zonnig plekje hebben in mooi Griekenland??

Patrick Betman - 4 februari 2015

En, zou Aukje wel tijd hebben / nemen om zich te mengen in deze discussie? We gaan het afwachten. Probleem is dat men in Den Haag nog steeds het idee heeft dat de hit and run kantoren, provisiejagers en geldwolven (ja de banken zijn er natuurlijk nog) zich nog in deze markt begeven. Nou Den Haag, die zijn al lang binnen de mazen van de wet in andere branches hun zakken aan het vullen. Wat achtergebleven is zijn de adviseurs die beschikken over kennis en ervaring en altijd al het beste met hun klanten hebben voor gehad. Tot zover was de aanpak prima dus. Maar helaas hadden ze in Den Haag het contact met onze branche toen al verbroken en is men doorgegaan met het verzinnen van onzinnigheden. En daar moeten de goeden nu voor boeten. De kantoren waarvoor de maatregelen waren bedoeld zijn allang weg / zich failliet laten verklaren, maar Den Haag gaat gewoon lekker door met oogkleppen op. Ambtenaren die geen enkele weet hebben van wat er zich in de markt afspeelt, kunnen beslissen over ons voortbestaan. Ik heb altijd nog de hoop gehad dat men nog wijzer zou worden, maar het is nu wel duidelijk dat het niet gaat gebeuren. We zijn overgeleverd aan een stelletje halsstarrige idioten....

Paul Schoo - 4 februari 2015

De reactie van de AFM nadat ik weer eens gemeld heb wat ze hebben nagelaten te doen: Geachte heer, mevrouw, Dank voor uw melding. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) hecht veel waarde aan meldingen. Met meldingen uit de markt over mogelijke misstanden, kan de AFM toezicht houden daar waar het nodig is. In 2013 hebben dergelijke meldingen onder meer geleid tot 20 boetes, 14 lasten onder dwangsom, 30 publieke waarschuwingen, 31 ingetrokken vergunningen en 10 aanwijzingen en 522 informele toezichtmaatregelen. Wij hebben gemerkt dat melders graag betrokken willen blijven bij het verloop en de uitkomst van een mogelijk onderzoek naar aanleiding van een melding. Wij kunnen u helaas niet op de hoogte houden over een eventueel in te stellen onderzoek, omdat dit het onderzoek zelf en de privacy van betrokkenen zou kunnen schaden. In de bijgaande documenten kunt u lezen op welke manier de AFM omgaat met meldingen. Het kan zo zijn dat wij behoefte hebben aan meer informatie over uw melding. In dat geval nemen wij contact met u op. Als u nog vragen heeft, dan kunt u op werkdagen tussen 10:00 en 17:00 uur contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM, telefoonnummer 0800-6800 680. Met vriendelijke groet, AFM Standaard mailtje verder doen ze geen fluit.

Paul Schoo - 4 februari 2015

Helaas Kees, je dicht het kabinet/de overheid te veel niveau toe, academici etc. Voor mij zijn het minder dan middelmatigen met een iq van 80, die een briefing achterhouden omdat ze het niet belangrijk genoeg achten, waardoor een vliegtuig uit de lucht wordt geschoten. Ze begrijpen er geen snars van. Opzouten die club.

Patrick Betman - 4 februari 2015

De spijker op zijn kop Paul, gezien de houding van onze vriend Dijsselbloem gaat ook dit bij voorbaat weer niets uithalen. Ons voortbestaan is afhankelijk van een stelletje ver van de werkelijkheid afstaande ambtenaren.

Paul Schoo - 4 februari 2015

Uitslag staat bij voorbaat vast. Volgens de minister is er niets mis. Maar volgens het intermediair is er sprake van een doelbewuste sanering.

Albert van der Poll - 4 februari 2015

Via wandelgangen bij Adfiz en contacten met collega's die wel eens contact hebben met politici heb ik al meermalen vernomen dat "wij" bij politici nog steeds het imago van sjacheraars in tweedehands autootjes van 500 euro hebben. De politiek ziet het liefst dat er helemaal geen adviseurs meer zijn, dat is volkomen duidelijk! Eerst worden we semi-verplicht tot gratis hersteladvies: tienduizenden uren kosteloos werken op het moment dat er een forse omzetdaling is door de gewijzigde beloningssystematiek. Vervolgens voor je een buitengewoon hachelijk systeem in om via multiple choice zaken te toetsen die op deze wijze vrijwel niet toetsbaar zijn, daarbij ga je productgericht te werk zodat een doornormale all round adviseur drie of vier van die toetsen moet doen, zodat vrijwel zeker is dat hij er een of twee zal missen. Die adviseur moet dus ondanks 25 jaar kennis en ervaring elke dag vele uren aan de studie besteden. Die kan hij niet aan z'n klanten besteden, laat staan aan die ontwoekerutopie. Geen wonder dat het aantal kantoren in rap tempo daalt. Je vraagt je af of tot de heren doordringt dat bij ontbreken van adviseurs klanten zijn aangewezen op execution only dienstverlening (zelf je hypotheek regelen mag, na een onwaarschijnlijk licht toetsje waarbij je alle vragen fout mag hebben) Of de klant moet rechtstreeks in conclaaf met een aanbieder/productverkoper, daarbij aangewezen op het handjevol wat een eigen distributiekanaal heeft. Wat moeten hypotheekverstrekkers zonder kantorennerwet aanvangen? Nou dat is dan de vooruitgang. Wat een dwaasheden.

Kees Bruin - 4 februari 2015

Ik heb de heer H. Zijlstra, fractievoorzitter VVD in de Tweede Kamer per email deze discussie toegezonden. Met het verzoek om in dit medium namens zijn partij te reageren. Voor zover ik kan inschatten, laat deze reactie niet lang op zich wachten. Ben benieuwd.

It’s a wonderful (advies)world!

It’s a wonderful (advies)world!

(Uit katern Pensioen & Vernogen, VVP 2-2024) It’s a wonderful world, zong Hubrien Meijaard (Stan&Wende) op het 19 maart gehouden VVP-event Pensioen...

Consument vreest financieel adviseur

Consument vreest financieel adviseur

Angst voor financieel adviseurs en onzekerheid lijken een substantiele rol te spelen in beslissingen van consumenten om al dan niet een financieel adviseur in de...

Bank- en spaartegoeden sterk toegenomen

Bank- en spaartegoeden sterk toegenomen

Begin 2021 hadden Nederlandse huishoudens in totaal 362 miljard euro aan bank- en spaartegoeden. Dat is 32 miljard euro meer dan een jaar eerder. Sinds het uitbreken...

Doe-het-zelf beleggen niet zonder risico’s

Doe-het-zelf beleggen niet zonder risico’s

(Permanent Actueel, Wft Vermogen, in VVP 01-2022) Steeds meer Nederlanders stappen van sparen over naar beleggen. Ze willen dat beleggen vooral zelf doen en ontdekken....

Aantal miljonairs neemt zesde jaar op rij toe

Aantal miljonairs neemt zesde jaar op rij toe

Op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn 278.000 huishoudens, ruim 24.000 meer dan in...

Huishoudens met eigen woning veertien keer vermogender dan huurders

Huishoudens met eigen woning veertien keer vermogender dan huurders

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2020 een doorsnee vermogen exclusief eigen woning van 36.300 euro. Dat is veertien keer zoveel als huishoudens met een...

Vermogen groeit sterk bij verweduwing onder AOW-leeftijd

Vermogen groeit sterk bij verweduwing onder AOW-leeftijd

Het vermogen van mannen en vrouwen tot de AOW-leeftijd die in 2018 hun partner kwijtraakten, is na de verweduwing ruim anderhalf keer zo groot als ervoor. Aldus...

Adviseurs maken nog steeds geen haast met PE-examen(s)

Adviseurs maken nog steeds geen haast met PE-examen(s)

Het aantal mensen dat in de aanloop naar 1 april zijn PE-examen(s) heeft gedaan, nam de voorbije maanden toe. Dat is te zien in de jongste CDFD-cijfers. Wie tot...

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

Slagingspercentage laagst bij Hypothecair Krediet

In het laatste kwartaal 2019 zijn toch wel meer PE-examens afgelegd dan direct na het begin van de nieuwe PE-termijn 2019-2022. Dat blijkt uit de cijfers die het...

Vermogen van huishoudens opnieuw gestegen

Vermogen van huishoudens opnieuw gestegen

In 2018 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 38.400 euro, 10.000 euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde...