Duurzaamheid en financiële wereld gaan prima samen

Dirk Kooiman

(Uit VVP-special Duurzaam Adviseren) "Duurzaamheid is voor mij dermate belangrijk dat ik, ondanks mijn leeftijd, nog niet gestopt ben met werken. Sterker nog; ik ben met een nieuw bedrijf gestart nadat ik vorig jaar mijn advieskantoor heb verkocht en mijn werkzaamheden als financieel adviseur heb beëindigd.” Dirk Kooiman (68) is ruim veertig jaar werkzaam in de financiële dienstverlening. Deels in loondienst en deels als zelfstandig ondernemer.

Kooiman spreekt vanuit een jarenlange ervaring. “In juli 2020 heb ik mijn loopbaan als adviseur in verzekeringen, hypotheken en bancaire diensten afgesloten en ben ik aan de slag gegaan met een nieuw bedrijf. Ik richt mij tot de onafhankelijke financiele advieskantoren in Nederland, die lokaal, regionaal betrokken zijn bij de samenleving. Bij die kantoren ligt mijn hart, want veertig jaar van mijn werkzame leven is verweven met deze dienstverleners. Dit is een mooie basis om duurzaamheid bij hen te stimuleren.”

Kooiman vindt het boeiend om te zien hoe de beroepsgroep van lokale/regionale onafhankelijke financieel adviseurs zich in deze afgelopen periode heeft ontwikkeld ten opzichte van verzekeraars en andere landelijk opererende (online) dienstverleners. “Persoonlijk klantcontact is één van de sterkste troeven die deze advieskantoren in handen hebben. Het is mijn missie om deze positie te ondersteunen in een tijdsgewricht, waarin financieel advies in toenemende mate wordt overgenomen door digitale processen. Ik doe dit onder andere door advieskantoren te enthousiasmeren voor het ontwikkelen van een heldere visie op duurzaamheid en deze uit te stralen in gedrag en advies.”

Geen ontkomen aan

“Advieskantoren hebben in de hectiek van alle dag de handen vol aan klantcontact en onder meer het implementeren van wet- en regelgeving in de kantoororganisatie. Het valt niet mee om tijd te vinden voor introductie van duurzaamheid in klantcontact en kantoororganisatie, maar er is geen ontkomen aan. Ik kan hen daarbij helpen. Ik bespreek de opties om collectief vorm te geven aan een keurmerk ‘maatschappelijk relevant financieel advieskantoor’. Ik realiseer mij dat het ontwikkelen van een keurmerk geen kleinigheid is, maar het is absoluut de moeite waard om de mogelijkheden te peilen en duurzaamheid bij advieskantoren op het netvlies te krijgen.”

Kooiman legt graag en transparant uit hoe hij te werk gaat. “Vanaf de start van mijn nieuwe bedrijf bezoek ik websites van advieskantoren en let onder andere op concrete voorbeelden van verduurzamen. Inmiddels zijn meer dan 750 kantoren bekeken en bij mij geregistreerd. Een mooi signaal wordt door Van Steensel Assurantiën (Rotterdam) ( zie ook elders in deze uitgave, red. ) afgegeven. Op de website van dat kantoor heeft duurzaamheid in de taakbalk een eigen button, waarin helder is beschreven hoe het kantoor haar bijdrage levert aan de duurzame samenleving. De betrokkenheid van dat kantoor is fantastisch. En er zijn meer adviseurs die er hard aan trekken om duurzaamheid te promoten. Ook vind ik het interessant om verzekeraars te volgen. Zij laten hun implementatie van duurzaamheid aansluiten op de zeventien doelstellingen van de VN met onder andere bestrijding van armoede en beïnvloeding van klimaatverandering. Tot slot stip ik Adfiz aan, met op haar website een kennisportaal over verduurzaming.”

Ultieme balans

Overigens vindt Kooiman duurzaamheid een bijzonder begrip: “Duurzaamheid is voor mij de ultieme balans tussen de drie begrippen people (mensen), planet (milieu) en prosperity (welvaart). Met mijn nieuwe bedrijf wil ik met advieskantoren in gesprek gaan over dit onderwerp en met hen bekijken of duurzaamheid in de kantoororganisatie en het klantcontact geïmplementeerd kan worden. Want steeds meer mensen, dus klanten, hechten waarde aan duurzaamheid. Implementatie van duurzaamheid staat bij veel financieel adviseurs in de kinderschoenen en de beroepsgroep moet nog een flinke slag maken. Maar er wordt bemoedigend gereageerd op mijn initiatief.”

“Het begrip duurzaamheid laat zich ook lastig in een definitie vangen. Als er een kernachtige beschrijving is, hoop ik er in terug te vinden dat het individuele gedrag hierop van invloed is. Als adviseur en inwoner van Baarn heb ik sinds jaar en dag oog voor het wel en wee in mijn directe omgeving. Als vrijwilliger was ik zo’n tien jaar op basisscholen actief tijdens de Week van het Geld en ik ondersteunde het welzijnswerk in Baarn door inwoners te helpen om thuis financieel/administratief de zaak op orde te krijgen. Ook ben ik als financieel adviseur bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Cantonspark die dit monumentale park richting een duurzame toekomst wil loodsen.”

Dirk Kooiman: ‘Enorme lijst aan zaken die ik wil bereiken.’’

 

‘Aandacht voor armoede en klimaat moet onderdeel zijn van kantoor en klantadvies’

Werk en wonen

In zijn directe woonomgeving heeft Dirk Kooiman ook oog voor duurzaamheid. “Mijn kantoor is ‘aan huis’ en werk en wonen spelen zich af in een woning uit 1904. Ons huis verduurzamen is een uitdaging voor mijn vrouw en ik. De raamisolatie is nagenoeg op orde. Woon-werkverkeer is er niet en autogebruik is voor werk en privé minder dan 10.000 km per jaar. Leuk om te doen zijn de tuinprojecten. Recent zijn regenpijpen ontkoppeld van het riool en wordt regenwater opgevangen in een IBC-tank. Overtollig water stroomt weg in de tuin. En een stuk siertuin is omgespit tot moestuin. Maar zoals al gezegd, ik wil wel van mijn tuin genieten, maar nog niet fulltime. Duurzaamheid is simpelweg te belangrijk voor mijzelf en onze bedrijfstak om nu te laten liggen.”

Fundament

“Duurzaamheid is in mijn ogen wél een fundament van advies, omdat advies behoort voort te komen uit de standaard levenshouding. Een frappante parallel is te vinden bij integriteit. Duurzaamheid en integriteit zijn fundamenten van het adviesvak. Maar helaas is integer advies voor een klein deel van de branche klaarblijkelijk alleen mogelijk met de Wft-stok achter de deur. Hopelijk hoeft het wat betreft duurzaamheid niet zover te komen. Duurzaamheid is ook geen trend. In 2015 zijn door de VN (waaronder dus ook Nederland) zeventien doelstellingen geformuleerd om tot een duurzame samenleving te komen. Als iedereen doordrongen is van de doelstellingen, dan zal dit uitmonden in een standaard levenshouding die permanent gericht is op duurzaamheid.”

Van hoe Kooiman denkt dat de financiële adviessector zichzelf zou kunnen verduurzamen, wil hij wel een tipje van de sluier oplichten: “De basis is het opstellen van een stappenplan. Dit is een leuke en interessante klus, maar niet eenvoudig. De eerste stap is niet moeilijk, want dit is het inventariseren van hetgeen momenteel op kantoor en bij advies al gerealiseerd wordt. Wordt in het dagelijks kantoorwerk aan de drie P’s gedacht? Voldoet het advies hieraan? Wordt in het advies rekening gehouden met de noodzaak om duurzaamheid in beeld te krijgen? Na de eerste stap volgt het concreet toepassen van handvatten over duurzaamheid en tot slot adviseer ik iedereen te sleutelen aan een collectief bewustwordingsproces en elkaar te stimuleren om de zeventien VN-doelstellingen in het oog te krijgen en dan thema’s te vinden die passen binnen het bereik van het advieskantoor. Denk daarbij aan bestrijding van armoede en klimaatverandering.”

“Wat mijzelf betreft, heb ik de handen vol aan het introduceren van duurzaamheid bij advieskantoren. Het is een prachtige uitdaging om te zoeken naar een beweging bij advieskantoren, maar ook bij andere bedrijven en organisaties in de branche waarmee het intermediair samenwerkt. Bij mij geen lijstje, maar een enorme lijst aan zaken die ik wil bereiken.”

Op de vraag waar Kooiman met zijn kantoor staat over vijf jaar, als het gaat om duurzaamheid, antwoordt hij: “Het is een grote uitdaging, maar ik hoop dat dan meer dan 73 procent van de lokale/regionale advieskantoren oog heeft voor duurzaamheid. Hiermee bedoel ik ook dat VN-doelstellingen voor 2030 herkend worden en dat aandacht voor armoede en klimaat onderdeel zijn van kantoor en klantadvies.”

Dirk Kooiman

Dirk Kooiman (1952) is geboren en getogen in Amsterdam. In Maastricht rondde hij zijn opleiding af aan de Hoge Hotelschool. Na een paar jaar horeca switchte hij naar de bancaire dienstverlening en startte bij de Bondsspaarbank, thans SNS, als kantoordirecteur vestiging Baarn. Van 1988 tot 1993 werkte hij bij de RegioBank (destijds CVB), onder andere als sectorhoofd hypotheken. Vervolgens startte hij een eigen financieel advieskantoor en besteedde hij zijn tijd voornamelijk aan werk en gezin. In 2020 verkocht hij het advieskantoor. Hij pakte de draad op van een nieuw bedrijf om met de financiële dienstverleners in Nederland te zoeken naar optimalisatie van het klantcontact, waarbij duurzaamheid helder in het vizier komt. Dirk is getrouwd, heeft een dochter, een zoon en vijf kleinkinderen. Atletiek is een rode draad in zijn leven, hij liep een marathon in 1981. Thans is hij penningmeester van het Baarns OndernemersNetwerk en algemeen bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Cantonspark.

Reactie toevoegen

 
Meer over
VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

VVP-special De Waarde van Advies: advieswaarde meer uitdragen

De waarde van financieel advies is onmiskenbaar, maar het blijft belangrijk haar uit te dragen. Actieve provisietransparantie, schrijft Adfiz in de VVP-special De...

Meer transparantie over provisie biedt kansen

Meer transparantie over provisie biedt kansen

(Dirk Kooiman, Kooiman-Advies, in VVP-special De Waarde van Advies 2024) In 2009 startte ik in mijn klantenkring met aanvullingen op onze dienstverlening en introduceerde...

Financiële Mantelzorg, provisietransparantie en ESG

Financiële Mantelzorg, provisietransparantie en ESG

(Blog door Dirk Kooiman, Kooiman-Advies) In 2009 startte ik in mijn klantenkring met aanvullingen op onze dienstverlening en introduceerde het service-abonnement...

De financieel adviseur ook als raadsman over verduurzamen

De financieel adviseur ook als raadsman over verduurzamen

(Blog door Dirk Kooiman, Kooiman-Advies) In toenemende mate lees ik in de vakpers dat financieel adviseurs een breed beeld moeten vergaren over onder meer het verduurzamen...

Bij de LES blijven

Bij de LES blijven

(Blog door Dirk Kooiman, Kooiman-Advies) Ik kan alle advieskantoren van harte aanbevelen om de duurzame ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Het raakt iedereen...

Meten is weten

Meten is weten

(Blog door Dirk Kooiman, Kooiman Advies) De klimaattop in Dubai (december 2023) inspireert mij om een paar tools en klimaatmeetinstrumenten onder de aandacht te...

Noodoproep over verduurzamen

Noodoproep over verduurzamen

(Blog door Dirk Kooiman, Kooiman Advies) Eerlijk gezegd ben ik er bang voor dat het implementeren van duurzaamheid bij advieskantoren veel te weinig aandacht krijgt....

Kooiman maakt duurzaamheid hypotheekinstellingen inzichtelijk

Kooiman maakt duurzaamheid hypotheekinstellingen inzichtelijk

Welke duurzaamheidsinitiatieven en -inspanningen zijn er in de adviessector? Op de website www.hypotheekvergelijker.nl van Dirk Kooiman van Kooiman Advies kunnen...

VKG winnaar Adviescampagne 2019

VKG winnaar Adviescampagne 2019

De campagne ‘De klant vertelt’ van VKG is de winnaar van de VVP Adviescampagne 2019. Dit maakte juryvoorzitter en Adfiz-directeur Enno Wiertsema bekend...

Financieel adviseur Dirk Kooiman lanceert adviescampagne

Financieel adviseur Dirk Kooiman lanceert adviescampagne

De dinsdag verschenen VVP, nummer 4, heeft de primeur van de adviescampagne die financieel adviseur Dirk Kooiman uit Baarn is gestart. Kooiman lanceert de campagne...